Trying to eat Vegan 1

Trying to eat Vegan 

Jaaa ik heb besloten om veganistisch te gaan eten. Mijn redenering erachter? Allereerst omdat ik benieuwd ben wat het mijn lichaam en huid gaat doen. Daarnaast is het zeker goed voor de aardbol waar we op wonen.  Ik zal per week een post bijhouden met wat ik eet (de eerste week is het na 3 weken). Ik wil er wel eventjes bij melden dat ik vegan ben gaan eten maar dat ik voor nu nog geen veganistische leefstijl heb aangenomen. Ook ben ik een beginner dus ik weet nog niet alles in de details, als je tips hebt graag!

 

Week 1 & 2

Donderdag 12 oktober was de allereerste dag dat ik veganistisch ging eten, ik zat hier al een tijdje over te dubben en besloot uiteindelijk de knoop door te hakken. Ik heb onder andere veel motivatie gehad aan een paar Youtube kanalen en een aantal docu’s (onderig vermeld). Toen begon de week, allereerst met het vertellen aan Toon dat ik veganistisch wou gaan eten. Ik at al vegatarisch en op dat gebied stond hij volledig achter me. Veganistisch was een ander verhaal. Zijn eerste reactie was ergenis, wat ik volledig snap hoor. Veganistisch eten is toch even wat anders dan vegetarisch. Maar toen, tot mijn grote verbazing besloot hij om 2 dagen na mijn aankodiging ook veganistisch te gaan eten. Wat een omslag! Ik was er stiekem wel heel blij mee, Toon kan veel beter koken dan ik (haha).

De eerste paar dagen waren het lastigst. Het onbijt ging prima dan had ik bijvoorbeeld havermout met soja of amandelmelk met daarin wat fruit. Als tussendoortjes fruit of graanrepen van Bolletje die veganistisch zijn. In de middag at ik brood waar geen ei of melk in was vewerkt. De moeilijkheid zat hem in de avond,  ik probeerde het van te voren uit te zoeken wat wel kon en wat niet. Maar mijn kookervaring is nihil dus erg ver kwam ik niet. De eerste paar dagen bestonden vooral uit sla, soep, rijst en pasta. Niet erg creatief. Toen Toon eenmaal over was ging dit makkelijker, hij is veel creatiever dan ik en heeft veel meer zicht in dit soort dingen. Ook wil ik hem credits want geven hij is echt de kok hier thuis. Ik begon zelf toen ook langzamerhand veel meer inzicht te krijg en ik kreeg zelfs een gerecht op tafel!

Een ander dingetje waar ik moeite mee had was het voorbereiden tijdens een werkdag. Hier thuis had ik alles binnen handbereik maar als ik de hele dag moest werken moest ik er wel voor zorgen dat ik voldoende meenam. En dit ging vaak maar net goed. In de tweede week ging het gelukkig al beter en nam ik altijd wat extra’s mee. Dit gold hetzelfde als ik wat ergens ging koffie drinken. Soms hebben ze namelijk helemaal niks en als je daar wel op had gerekend valt dit vies tegen.

Dan natuurlijk de vraag of ik heb gezondigd? Ja. Ik was een weekend naar huis en besloot te gaan lunchen met vriendinnetjes, waar mijn ouders wonen is het niet heel groot Dus waar we gingen lunchen hadden ze allereerst geen sojamelk en welgeteld nul veganistische opties. Toen heb ik gesmokkeld met geitenkaas. Erg slecht van me, ik voelde me er ook niet fijn bij. Maar dit is een leerervaring geweest. Leeuwarden is groter en dan snap ik dat ze veel meer aanbod hebben (zoals Bagels & Beans jamm). Verder heb ik zo ver ik weet vegan gegeten maar zoals ik al eerder benoemde ben ik geen expert.

Ik voel me na deze twee weken niet anders dan anders. Zoals ik al eerder  benoemde moet ik er goed op letten dat ik genoeg eet en voorbereid op pad ga. Ook is het verstanding om boodschappen voor een paar dagen in huis te halen en hier over na te denken, last minute boodschappen doen is erg vervelend.  Qua lichamelijke verandering is mijn huid iets opgeklaard en mijn buik is voor mijn gevoel minder opgeblazen maar verder heb ik nog niet veel gemerkt.

Ik sluit het voor deze week af en volgende week maandag zal er een nieuwe post online staan met wat meer details en als ik er tijd voor heb wat lekker recepten die wij hebben gekookt!

Foodporn (I tried)

Bagels & Beans

Havermout – Sojamelk – Cacao – Kokos – Frambozen – Bosbessen

Gevulde courgette met veganistisch gehakt en groente met een knoflook dipsaus

Stenden Hogeschool

Rijst met groente

 

Documentaires en Youtube

Docu : Cowspiracy (Youtube)
Docu : Forks over Knives (Netflix)
Docu : What the Health (Netflix

Youtube : Bonny Rebecca (https://www.youtube.com/channel/UCOu3SAozsyQyKE2wDAIJtdQ)
Youtube : Boodschappenlijstjevaneenveganmeisje
(https://www.youtube.com/channel/UCeFMwtAICspYMseJyq_jiBA)
Youtube : The Vegan Student (https://www.youtube.com/channel/UCJ0tulwvupffDx_S7O4QrxA)

Lynn Rochat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.