Having your own House #1 huizenjacht

Hallo daar,

Deze week ben ik op huizenjacht geweest en ik we hebben een wat moois gevonden. Daarom ga ik proberen om advies te geven wat de do’s en dont’s zijn. Ik ben natuurlijk geen expert maar ik kan altijd mijn ervaring delen.  Dit advies is vooral geschikt voor studenten of jonge koppels.

 

Ik zal bij het begin beginnen. Je bent waarschijnlijk net klaar met je vooropleiding en bent er klaar voor om de studentenwereld te gaan ontdekken. Je hebt je studie met daarbij ook de studentenstad gekozen en bent nu op zoek naar een woonruimte. Schrijf allereerst op wat je eisen  en wensen zijn, bijvoorbeeld voor het aantal vierkante meter, voorzieningen, omgeving etc. Het belangrijkste is dat je opschrijft wat het  maximum is wat je aan huur wilt betalen, dit moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Dan ga je op huizenjacht, hieronder wat sites die wij hebben gebruikt.

 • Facebook  – is gratis, erg handig voor kamers.
 • Marktplaats – gratis
 • Kamernet.nl – hier ben ik erg positief over, het is wel erg duur voor 15 dagen betaal je 21 euro je bent dan wel een Early Bird. Je moet ook goed opletten dat als je wat hebt gevonden het meteen stopzet, het lidmaatschap verlengt  namelijk automatisch.
 • woningbouw – erg fijn maar er zit een grote maar aan, het duurt erg lang voordat je wat hebt.
 • huurwoningen.nl – wij hebben hier geen fijne ervaring mee gehad,  de site kost geld en wanneer je ergens op reageerde kwam je weer op een andere site uit. Ook hier weer mee oppassen het lidmaatschap wordt automatisch verlengd.

Wanneer je eenmaal een plekje hebt gevonden, ga je ALTIJD langs om te kijken, ga niet af op alleen maar foto’s.  Zet voor jezelf op een rijtje welke vragen je wilt gaan stellen en wat je graag wilt gaan zien. Zo heb je jouw beeld in het hoofd. Plan een bezichtiging bij daglicht en neem iemand mee die er verstand van heeft.

De dag van de bezichtiging, je hebt je goed voorbereid (neem een meetlint mee) en goed  ingelezen voor dit moment. Waar je op moet letten :

 • ligging & omgeving ( hoe ziet de wijk en locatie eruit, doe zelf voor of na de bezichtiging ook nog een rondje en bel eventueel aan bij de buren of huisgenoten)
 • ziet alles er netjes uit en is er een logische indeling (let op kozijnen, ramen, dak, dakgoot, afwerking, ondervloer, is alles netjes afgewerkt, klopt de indeling, hoe gaan je eigen spullen erin passen, bergruimte)
 • verwarming, elektra & isolatie (wat voor verwarming zit erin, hoe ziet de cv-ketel/boiler/geiser uit, stopcontacten, dubbel glas, bedrading)
 • badkamer & toilet (ziet alles er netjes en hygiënisch uit, met hoeveel personen zou je het moeten delen, hoe zit het met schoonmaken)
 • keuken ( ziet de keuken er netjes uit, is er voldoende bergruimte, met hoeveel personen moet je dit delen, hoe zit het met schoonmaken en moet je nog veel aanschaffen)
 • overig ( zijn er huisdieren toegestaan, zijn er regels, waar moet je fiets staan, is het huis gehorig, is het huis goed beveiligd, zijn er rookmelders )
 • geld ( hoeveel is de huur, wanneer moet je betalen, hoeveel maanden van te voren moet je opzeggen, zijn er nog bijkomende kosten zoals servicekosten en borg)

 

Als je al deze punten met een vinkje hebt afgevinkt zit je goed,  maar het allerbelangrijkste is je eigen gevoel.  Je kan natuurlijk afspreken dat je er een paar uurtjes over nadenkt en het dan laat weten, soms is het fijn om er even met iemand over te praten.

Heb je de knoop doorgehakt, en je bent er voor gegaan. Gefeliciteerd! Kijk wel altijd goed naar je contract en laat dit ook altijd door iemand die er verstand van heeft checken.

 

 

Lynn Rochat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.